İlçemizde 18 Mart etkinlikleri

Tarih 20 Mart 2018, 12:23 Editör

Sulakyurt ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Hakim Mehmet Çakıroğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Kaymakam Yunus Emre Vural, 18 Mart tarihinin aslında şehitlerimizi anmanın yanı sıra zaferlerin de kazanıldığı bir tarih olduğunu söyledi.

Şer güçlerin bin yıldır Türk milletinin üzerine türlü türlü oyunlarla geldiklerini hatırlatan Vural, “Kimi zaman topları ile, kimi zaman tüfekleri ile, kimi zaman da hile ve desiselerle milletimize tuzaklar kurmaya çalışan güçler ve zihniyetler ne yaptılarsa başaramadılar ve başaramayacaklar da. Şu anda da sınır ötesinde operasyonlarımız devam ediyor ve Rabbimize hamd olsun ki, birinden daha alnımızın akıyla çıktık. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

Atatürk’ün “Ben Size Savaşmayı Değil Ölmeyi Emrediyorum” sözünü hatırlatan Vural sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sözün örneği dünyada yok. Ölmeyi emreden bir komutan ve o komutanla yan yana geldiğiniz zaman sizler sarılıp kucaklaşırsınız. Türk milleti savaşa düğüne gider gibi gidiyor. Örneğini gördünüz. Nereye gidiyorsun? sorusuna “Kızıl Elma’ya gidiyorum” diyen askerimiz var. Kızıl Elma nedir?  Sonu olmayan bir hedeftir. Bu bizim için bugün veya yarın konulan bir hedef değil. Her zaman var olan bir hedeftir. Düzenlenen program vesilesiyle başta Çanakkale’deki 100 binlerce şehidimiz olmak üzere Kore’deki, Kıbrısta’ki Güneydoğu’daki ve hala devam eden çatışmalarda şehit düşmüş alnı pak askerlerimizi gönüllerinden ve alınlarından öpüyorum. Allah’ın rahmeti onların üzerine olsun. İnşallah milletimiz bu dünya üzerinde bulunduğu müddetçe İslam’ın da, huzurun da, barışın da yıkılmaz kalesi olacaktır ve olmaya da devam edecektir.”

Programda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Fedai Akın da, Çanakkale Zaferi’nin Türk topraklarını işgal etmek ve Türk milletini yok etmek için harekete geçen, dönemin en güçlü devletlerine karşı kazanılan bir zafer olduğunu, bu zaferi kazanmak için aziz şehitlerin canlarını feda ettiklerini söyledi.

Çanakkale şehitlerini 103 yıl sonra bugün bir kez daha minnetle yad ettiklerini belirten Akın, “Çanakkale Zaferi bağımsızlık uğruna gözünü kırpmadan canını feda etmeyi milli bir görev olarak gören Türk milletinin tarih sayfalarına altın harflerle yazdırdığı bir destandır. Bu zaferle kahraman Mehmetçiklerimiz vatan ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin önüne çıkan tüm engelleri aşabilecek güçte olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır. Bütün imkansızlıklara karşın kazanılan bu zafer, “Çanakkale Geçilmez” gerçeğini tüm dünyaya kabul ettirmiş ve bir milletin yeniden var oluşuna zemin hazırlamıştır. Çanakkale Zaferi, askerlerine “Ben Sizlere Taarruzu Değil, Ölmeyi Emrediyorum” diyen Başkomutan Atatürk’ün vatan uğruna canını seve seve feda eden 250 bin şehidimizin, 10 binlerce gazimizin ve iman gücünün teknolojiye üstün geldiği savaş tarihi açısından ender görülen bir zaferdir. Bir milletin topyekun var olma mücadelesidir. Bugün bu aziz vatanda Çanakkale’de olduğu gibi tüm dünya üstümüze gelirken bizler tarihimizden aldığımız bu yüksek ruhla kendimizden emin olarak millet olmanın onuruyla bu topraklarda bağımsız bir hayat sürdürebilme mücadelesini hep birlikte vermeye devam ediyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.” dedi.

Programda ayrıca Şırnak'ın Uludere ilçesinde, terör saldırısı sonucu şehit düşen piyade er İsa Nazlım'ın babası Ergül Nazlım da, dalgalanan ay yıldızlı bayrağın altında özgürce yaşanabiliyorsa bunu şehitlere borçlu olduklarını belirterek, “Devletimizin ve bayrağımızın ilelebet ayakta durması için en sevimli yavrularımızdan, askerlerimizden, güvenlik güçlerimizden feda etmemiz gerekiyor. Vatan, diyeti ağır ödenmiş topraktır. Bu bayrağın altında yaşıyorsak, özgürlüğü tadıyorsak, bu elde ettiklerimiz şehitlerimiz sayesindedir. Vatanı ve bayrağı için canlarınız feda eden tüm şehitlerimizin mekanları cennet olsun. Hepsine selam olsun, ruhları şad olsun.” ifadelerini kullandı.

Programda, öğrenciler tarafından şiirler okunmasının yanı sıra Çanakkale Zaferi temalı tiyatro ve oratoryo gösterileri yapıldı.

Programa, Belediye Başkanı İsmail Bildik, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Behlül Erman, okul müdürleri, kurum yöneticileri, öğretmen ve örenciler, şehit ailesi ve yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Duygusal anların da yaşandığı program, katılımcılara üzüm hoşafı ve buğday çorbası ikram edilmesinin ardından son buldu.